Brigády a dohody o práci

Vedle pracovního poměru, který je nejčastějším pracovněprávním vztahem, umožňují předpisy také jednorázové brigády na dohody o provedení práce. Zvláště s blížícím se jarem se rapidně zvýší počet pracovních nabídek. Například restaurace budou hledat sezónní servírky, příležitost k přivýdělku bude v lesích, v hotelnictví a jinde.

Na jaře a v létě budou pracovní žně

Nabídka práce, třeba i na jednorázové brigády, poroste s rostoucími teplotami, delšími dny a blížícím se létem. Firmy nabízejí zájemcům o práci jednorázové brigády, ale mnohé nabírají sezónní pracovníky i na hlavní pracovní poměr, přičemž se většinou uzavírá smlouva na dobu určitou.

Příležitost pro studenty

Poptávka po práci poroste s blížícími se prázdninami, kdy budou hledat brigády studenti. Pro ně jsou typické jednorázové brigády v pohostinství, zemědělství, stavebnictví nebo cestovním ruchu. Ještě typičtějí je však pro studenty dohoda o provedení práce, což je pro ně zároveň nejvýhodnější variantou. Výdělek z brigád bývá často vyšší než běžná minimální mzda, tudíž jsou letní brigády pro studenty užitečným způsobem, jak se přes prázdniny zabavit a ještě si vydělat peníze.

V jakých oborech si přivydělat

Největší poptávka po sezónních pracovnících je v cestovním ruchu a ubytování. Tyto nabídky hledejte především v turisticky atraktivních lokalitách. Můžete pracovat jako servírka, pokojská či recepční v hotelu. Velice populární je práce letního animátora u moře. O tuto práci je mezi mladými takový zájem, že je třeba se zajímat již od března.

Další příležitosti nabízí zemědělství a lesnictví, kde se můžete pohybovat v přírodě na čerstvém vzduchu. Zajímavá práce je například ve městech při údržbě zeleně.

Na jaře také přibývá firmám mnoho nových zakázek ve stavebnictví. Právě v tomto oboru není výjimkou ani dohoda o provedení práce na pozicích dělník, jeřábník, elektrikář nebo montér.

Velký zájem je také o obor gastronomie a pohostinství. S přibývajícími předzahrádkami poroste potřeba personálu. Kromě číšníků a servírek budou restaurační zařízení hledat i výpomoc do kuchyně nebo k prodeji zmrzliny ve stánku. Minimální nároky jsou na doručovatele tiskovin či na plavčíky.